Allmän info om utställning


Det tar ett tag innan man lär sig hur en utställning går till och även då händer det att man glömmer saker som man måste ha med sig! Det kan därför vara bra att inför varje utställning göra en "checklista" där man har skrivit upp allt som man måste ha med sig.


De flesta utställningar börjar tidigt på morgonen och det är viktigt att vara där i tid. På bekräftelsen står det vilken tid incheckningen är och det är då viktigt att inte missa den tiden.

Väl på plats är det dags att checka in. Detta går till som så att en person från utställningen kollar på kattens stamtavla för att se om den är vaccinerad, ibland även ID-numret och därefter ska en veterinär kontrollera så katten ser frisk ut.

Efter veterinärkontrollen är det dags för incheckning och här ska man visa upp utställarbekräftelsen. När man visat upp sin bekräftelse i incheckningen får man reda på vilket nummer katten har på sin bur och i katalogen som man får eller kan köpa. I den står alla katter som är på utställningen. Burarna som katterna ska sitta i står redan uppradade. På burplaceringslistan ser man i vilken burrad kattens bur finns. Hittar man inte sitt nummer får man prata med arragerade klubben så hjälper de en till rätta.


När man har satt upp sina burskynken och satt in katten i buren är det bara att vänta. Man kan ta sig tid att kolla i katalogen vilken domare ens katt kommer att ha om man inte kollat det på arragerande klubbs hemsida innan. När man vet vilken domare ens katt har går man och kollar vart den domaren kommer att sitta under dagen. Det brukar vara lätt att hitta, på bordet står det namnet på domaren.


Domarna kommer sen vid utsatt tid börja sina bedömningar. Då gäller det att ha koll på när ens egen katts nummer kommer upp. Har man några frågor är det bara att fråga domarens assistent vilket är den person som är hos domaren, oftast i röd skjorta. Assistenten kan även hjälpa till med att bära ens katt om man känner sig osäker.


När katten ska bedömas bär man fram den till domaren, som sedan tittar på den och känner o klämmer. Vissa domare berättar om vad det tycker om katten, medan andra är tystare. Detta är upp till domaren och inget man kan göra något åt. Det viktigaste att tänka på när man visar sin katt är att lyssna på domaren om den pratar och vara lyhörd på om den vill att man ska ta katten. Efter detta är det bara att se hur det går! Domaren kanske vill se katten igen eller så är katten färdig för dagen. Lyssna efter vad domaren säger, eller fråga assistenten om det finns några frågor.


Viktigt att komma ihåg är att en utställd katt inte får lämna utställningen innan den stänger, såvida man inte fått ett skriftligt tillstånd av utställningsledningen. Måste man åka tidigare är det dem man ska vända sig till.

Lycka till!

 

Allmän information om utställning

Har du frågor eller funderingar om kattutställningar? Då är du varmt välkommen att kontakta utställningssekreteraren på utstallningssekreterare@spinneriet.se


Anmäla till utställning 

Alla katter är välkomna på utställning!

Det kan vara en renrasig katt lika gärna som en huskatt. Alla katter som har stamtavla räknas som renrasiga och de utan räknas som huskatter. För att få anmäla en huskatt måste den vara över 6 månader och ha ett huskattbevis. Du ansöker om huskattbevis via minakatter.sverak.se. Allt börjar med att man anmäler sig till en utställning. Var och när utställningarna äger rum finns länkar till under "Kommande utställningar". Man måste vara medlem i en kattklubb när man anmäler till utställning och anmäler gör man genom att logga in på minakatter.sverak.se.


Kommande utställningar

Här hittar du länkar med information om var och när utställningar kommer att äga rum.

SVERAKs utställningslista - Utställningar i Sverige
FIFEs utställningslista - Sorterbar lista över utställningar i hela världen


När du anmält betalar du samtidigt in utställningsavgiften till det konto som står på inbjudan till utställningen, därefter är det bara att vänta. Har din katt kommit med på utställningen får du en bekräftelse i MinaKatter. Detta kan ta tid, så ha tålamod. Om utställningen var fullteckad när du gjorde anmälan får du självklart pengarna tillbaka. För att ha större chans att komma med bör du anmäla och betala första dagen då anmälningstiden börjar.

 

 

Copyright © Spinneriet